Sopes i escudelles: Sopa de ruca amb formatge de cabra

Aquest proper dijous faré un taller monogràfic de sopes i escudelles d’hivern! Són d’aquells cursos de dues hores sorprenents, on es poden aprendre moltes i variades maneres de fer un plat que tots coneixem, i tan diferent en resultats segons què hi posem.

De fet, si haguéssim de dir quin és el plat més universal, general i remot de tots els que existeixen en les diferents cultures del món hauríem de concloure que és la sopa, la sopa entesa com un líquid arommatitzat que inclou diferents productes. A més, té l’avantatge que és adaptable a totes les èpoques de l’any. I evidentment, i seguint els principis de la meva filosofia culinària, el monogràfic de dilluns serà sobre les sopes que es fan a l’hivern. N’hi ha molts que consideren les sopes i escudelles el plat d’hivern per excel·lència, no tan pels productes que inclou, sinó per la sensació de reconfort que deixen en l’època de fred.

Si hagués de donar un altre argument per defensar aquest tipus de plat, diria que són aptes per a un bon nombre de comensals, sempre que es tinguin en compte les quantitats i les proporcions. Fet que fa que sigui un plat ideal per quan tenim convidats i la taula s’allarga. En aquest cas, a més, encara té una altra avantatge i és que les sopes sempre es poden tenir fetes i pràcticament acabades del tot abans del moment just de l’àpat, fet avantatjós quan la taula és llarga!

I sense més dilacions, us deixo una recepta molt i molt bona:

sopa de ruca i formatge de cabra

Sopa de ruca amb formatge de cabra

Ingredients (per a 4 persones)

300 gr. de ruca
1 porro
2 patates grosses
2 litres d’aigua
sal
pebre
oli
4 rodanxes de formatge de cabra
farina

Preparació

Sopa: Salteu el porro a rodanxes amb oli, sense que agafi color, i poseu-hi la patata trossejada. Cobriu-ho amb l’aigua, tireu-hi sal i pebre i feu-ho bullir 20 minuts. Afegiu-hi les ruques i acabeu-ho de bullir tot 7 o 8 minuts més. Tritureu-ho, i si no queda prou fi, coleu-ho.

Acompanyament: enfarineu les rodanxes de formatge i passeu-les per una paella ben calenta amb unes gotes d’oli. Poseu-les un minut d’una banda, gireu-les, compteu un minut més i serviu-les amb la sopa.

Bon profit!