Cuina d’aprofitament: Gratinat de molles de peix

En aquests dies que vénen de Nadal, la cuina agafa un gran protagonisme, i es converteix en l’excusa perfecte per reunir els més propers al voltant d’una taula i compartir una estona plegats. Normalment, en dies com el de Nadal o Sant Esteve cuinem en abundància, i malauradament acostumen a sobrar restes de menjar.

Cal buscar alternatives adequades per a aquestes restes de menjar, dona’ls-hi una segona vida, aprofitar tot el que es pugui. Això no vol dir que la recepta que en fem sigui avorrida o poc lluïda, al contrari. És un acte d’imaginació poder cuinar restes de menjar amb altres ingredients i productes que tens a casa, sense necessitat de sortir a fora a comprar grans provisions.

És important, això sí, de comptar amb l’ajut d’una mica de rebost de condimentació, és a dir, una assortida varietat d’herbes, només d’espècies i també d’alcohols: vins de tots colors i licors. De vegades, amb només un sofregit ja es poden tirar endavant unes bones croquetes, o bé una sopa, afegint-hi pa, o si volem anar més amunt podem confeccionar un farciment per a pastissos salats.

La proposta d’aquest divendres, doncs, és fer un gratinat de molles de peix sobrant, combinades amb patates perfumades amb vi i amb un gratinat com a arrodoniment.

Ingredients (4 persones)

500 g de motlles de peix cuit
2 patates
25 g de mantega
1 vaset de vi blanc sec
1/2 l de salsa beixamel clara
50 g de formatge emmental ratllat

Preparació

Es pelen les patates i es tallen a rodanxes ben fines. Es col·loquen en una plàtera de forn untada amb mantega, se salen i se’ls tira més mantega per sobre. Es posen a coure al forn i quan es comencen a enrossir, es reguen amb vi blanc i s’hi deixen fins que són toves.

A part, es fa una salsa beixamel no gaire espesa i s’esmolla el peix. Es barregen les dues coses i se’n fa una capa gruixuda damunt les patates. S’espolsen amb força formatge ratllat i a l’últim moment es gratina.

Presentació

En la mateixa plàtera on s’ha fet, o bé en cassoletes individuals, com per exemple les d’ous, les quals es poden fer servir ja d’entrada.

Bon profit!