Cuina d’aprofitament: crema de poma a la vainilla

Ja hem parlat altres vegades de la cuina d’aprofitament, de com donar una segona vida a aquelles sobres per reconvertir-les en un altre plat. En aquest sentit, avui també en parlarem però des del punt de vista dels dolços i les postres.

Una de les fruites més comunes i consumides entre nosaltres és la poma. Per això avui en volem parlar i donar-li una sortida diferent, que serveixi per aprofitar aquelles últimes peces que acaben una mica picades i no se sap com liquidar.

Aquest fruit de la pomera és bàsicament carnós, dens i de forma rodonenca. El color de la pell sol ser groc, vermellós o verd. El gust canvia segons la classe i pot ser en termes generals més dolç o més àcid.

pomes

Fins fa uns anys, abans de la seva industrialització, n’hi havia una varietat vastíssima. En els cultius rurals familiars hi havia noms com ara pomes del ciri, pomes d’hivern, pomes glaçades, pomes reinetes… i ara ja han passat a la història.

En fi, avui doncs, per aprofitar aquelles pomes que tenim a casa, triem una recepta amb la qual obtindrem una deliciosa crema, que us recomanem que mengeu ben fresca.

Crema de poma a la vainilla

Ingredients 

(per 4 persones)

4 pomes grosses
1/4 de llet
Dues cullerades i mitjà de midó
Cinc cullerades de sucre
Una pell de llimona
1 canonet de vainilla

Preparació

Es bullen les pomes, pelades i tallades, amb el sucre, la pell de llimona i la vainilla, amb molt poca aigua.

Just quan la poma es comença a tornar transparent i s’ha begut el suc, es posa al pot de la batedora, sense la pell de llimona ni la vainilla, i amb el midó i la llet. Es trinxa fins que és una pasta fina, es porta al foc en un cassó i s’hi té, sense parar de remenar, fins que s’espesseix.

Presentació

S’aboca la crema en bols de vidre o copes baixes, es posa a la nevera i a l’últim moment s’hi posen uns tallets de maduixa o taronja per sobre, o bé una mica d’ametlla ratllada.

Bon profit!