Calamars amb tinta

Després de les festes nadalenques, tornem a la rutina. Així que avui, com cada divendres, us deixaré un post sobre els calamars amb recepta inclosa.

L’ús del calamar a la cuina ve de molt antic i des dels temps de Grècia i Roma ha ocupat un lloc principal tant si s’han tractat de les mides grosses com de les més petites, anomenades calamarsets o calamarsons.

En el primer cas, s’hi poden comptar especialitats tan sabudes com els calamars a la romana, transformació en anelles arrebossades, força mal divulgats a causa de la forta industrialització que han sofert, o els calamars farcits, molt propis de la cuina catalana i mediterrània i dels quals gairebé cada casa posseix una recepta que és la “millor”.

En el cas dels segons, es pot parlar d’aquests calamarsons, tan pesats de netejar com bons al paladar, i els calamarsets de mitja mida que se solen fer, tan sencers com trossejats, amb suquet o a la planxa.

Un forma peculiar de cuinar-los, i que últimamment ha agafat força embranzida a les cuines de molts restaurants, consisteix a aprofitar la tinta de defensa de les seves bosses, que transmet un gust fort i saborós al plat.

Així doncs, avui us deixo la recepta de calamars a la seva pròpia tinta. Espero que us agradi!

Calamars amb tinta

Calamar

Ingredients:
(per 4 persones)

1 kg i 1/2 de calamarsons o 3 0 4calamars d’un pam
2 alls
2 cebes
un tomàquet
1 copeta de vi negre
sal
pebre blanc
oli

Preparació

Se sofregeix la ceba a quadrets. Posteriorment s’hi afegeix l’all a bocinets i després el tomàquet ratllat.

A part es netegen els calamars. Si són grossos se’ls hi treuen les bosses de tinta i es guarden, i si són petits es tiren sencers a la cassola només havent-los tret les barques. Si són bosses grosses, es desfan a part amb aigua i es tira el suc a la cassola junt amb els calamars a trosses.

S’hi afegeix el vi, i es deixa coure tot fins a que és cuit i el suc s’espesseix. Es pot acompanyar amb arròs blanc.

Bon profit!!