Blaiets de Reus

Catalunya té tota una cultura pastissera de festes populars. Si anem repassant el calendari de festes i sants al llarg de l’any, en trobarem un bon nombre que comporten un pastís o llaminadura determinada per tal d’honorar el protagonista del dia o, senzillament, per satisfer la golosia del dolç que, de tant en tant, ens enxampa.

Aquest passat dilluns  3 de febrer va ser Sant Blai, i a Reus la tradició marca que per Sant Blai cal menjar Blaiets! En el dia de Sant Blai els blaiets són els protagonistes de la benedicció de cistellets plens d’aliments a les esglésies. Es fan d’una pasta de farina, ous i mantega amb forma de galeta i si es té motllet surten amb el sant dibuixat. Si no, es pot fer amb una agulla fina o deixar-los llisos, ja que el millor és el gust que tenen.

Així que avui, malgrat que el dia marcat al calendari ja ha passat, us deixo la recepta dels Blaiets, perquè com diu la dita popular, tots els sants tenen vuitada!

Ingredients (unes 35 peces)

125 gr. de mantega
125 gr. de sucre
2 ous sencers
ratlladura de pell de llimona
1 culleradeta de llevat Royal
1 ou per pintar-los
300-350 gr.de farina – segons la que prengui

Preparació

Es bat la mantega amb el sucre fins que es torna una pasta fina i blanca.

A part, es baten els ous fins que són ben esponjats, i es barreja tot. S’hi posa també el llevat, la ratlladura i la farina. Es pasta fins que és llisa i s’aplana al marbre amb el corró. Es tallen els blaiets amb un vas, i amb les mans se’ls dóna una forma una mica ovalada.

Es pinten amb l’altre ou batut i es posen en una llauna de forn untada d’oli. Es couen a forn moderat un quart i seguidament es treuen i es deixen refredar.

Bon profit!